Adetec
Services

Mythen en feiten over psychische aandoeningen

Er doen zoveel mythen over psychische aandoeningen de ronde, dat het tijd wordt dat mensen de tijd nemen om erachter te komen wat een mythe is en wat er nu eigenlijk feitelijk vaststaat. Hieronder staan een aantal van de mythen, die al tientallen jaren of zelfs eeuwen in onze samenleving bestaan.

Mythe: geestesziekte is hetzelfde als zwakzinnigheid

Feit: beide termen verschillen echt veel van elkaar. Mentale retardatie of zwakzinnigheid is een genetisch probleem dat wordt gekenmerkt door een verminderd intellectueel vermogen en neuro-cognitieve functies. Een psychische aandoening is een lichamelijke aandoening, die optreedt als gevolg van bizarre omstandigheden. Dit wordt gekenmerkt door wisselende stemmingen, veranderingen in iemands denken en gedrag en fluctuerende intellectuele vermogens.

Mythe: een geestesziekte weerspiegelt een zwakte in het karakter

Feit: een verscheidenheid aan factoren worden geassocieerd met het optreden van psychische aandoeningen. Deze omvatten biologische factoren, psychologische factoren en sociale gevolgen zoals het verlies van een baan of een vreselijk ongeluk.

Mythe: mensen met een psychische aandoening zijn niet in staat om te werken

Feit: net als elke andere normale persoon kunnen mensen met psychische aandoeningen tot op zekere hoogte met stress omgaan. Onderzoek heeft aangetoond dat een overmatige stressvolle werkomgeving schadelijk is voor de mentale toestand van een normale persoon. De productiviteit zal alleen hoger zijn wanneer aan de behoeften en arbeidsomstandigheden van de werknemer wordt voldaan. In de huidige wereld is elke taak veeleisend en zelfs een normaal persoon vindt het moeilijk om met de stress om te gaan.

Mensen die herstellende zijn van hun psychische aandoening, zijn best in staat om gedeeltelijk te werken. Volgens een onderzoek uitgevoerd door het National Institute of Mental Health hebben werkgevers ervaren dat deze werknemers in vergelijking met andere werknemers punctueler en productiever zijn. Afgezien hiervan zijn deze werknemers beter gemotiveerd en leveren ze een betere kwaliteit van het werk.

Mythe: het is onmogelijk om te herstellen van een psychische aandoening

Feit: het herstellen van een ziekte kan alleen als voltooid worden beschouwd wanneer de persoon in staat is om een bevredigend en productief leven te leiden met een volledige vermindering van de ziektesymptomen. Herstel van een ziekte kan worden omschreven als een proces waarbij mensen kunnen leven, werken, leren en deelnemen aan hun dagelijkse activiteiten. Vanwege de vooruitgang in de wetenschap is volledig herstel nu een realiteit voor mensen met psychische aandoeningen.

Mythe: geestesziekten komen alleen bij volwassenen voor. Kinderen ervaren nooit geestesziekten

Feit: psychische stoornissen kunnen bij mensen van elke leeftijdsgroep voorkomen. Net als bij volwassenen zijn psychische aandoeningen bij kinderen het gevolg van verschillende factoren, waaronder biologische, psychologische, sociale en genetische factoren.

De psycholoog – Nijmeegse psycholoog

https://www.depsycholoog.nl/nijmegen/