Adetec
Image default
Architecture

Babymatras kopen? De beste tips en tricks! – Koopgids 2022

 

Wat is een babymatras?

U hebt een bedje voor uw baby uitgekozen… hoe zit het nu met een babymatras?  Er zijn veel verschillende opties om uit te kiezen, in termen van stijl en of je iets nodig hebt dat past in een Mozesmand, wieg, ledikant, reisbedje of een kinderwagen / reiswieg.  Er zijn zelfs babymatrassen voor hangwiegen. 

Als u eenmaal weet voor welk type bed u de matras koopt, kunt u kiezen uit verschillende stoffen en constructies. De belangrijkste soorten babymatrassen zijn schuim, vering, pocketvering, natuurvezel, of zelfs een combinatie daarvan.

 

Misschien zit er bij het bed dat u koopt al een matras, maar voel u niet verplicht die te gebruiken, alleen omdat hij bij de prijs is inbegrepen.

 

Het is belangrijk dat u een matras koopt waar u echt tevreden over bent, gezien de vele uren die uw baby erop zal doorbrengen.

Meer informatie, tips of tricks voor het kopen van een babymatras, lees hieronder verder. 

Moet u een nieuwe of een tweedehands babymatras kopen?

Het is het beste om altijd een nieuw matras voor uw baby te kopen, ook als er meer broertjes en zusjes komen. Uw baby heeft een stevig, schoon en ondersteunend matras nodig.

 

Het gevaar van een tweedehands matras is dat het zijn vorm verloren kan hebben en verborgen bacteriën en stofmijt kan bevatten. Het zal waarschijnlijk ook minder comfortabel zijn. Helaas zijn er aanwijzingen dat er een verband bestaat tussen SIDS, ofwel wiegendood, en tweedehands matrassen.

 

Idealiter zou u voor elke nieuwe baby een nieuwe matras moeten kopen. Als u dit niet kunt doen, gebruik dan de matras die u hebt, zolang deze gemaakt is met een volledig waterdichte hoes en geen scheuren, barsten of gaten heeft. Maak hem goed schoon en droog.

 

Zorg ervoor dat elke matras die u koopt voldoet aan zowel BS 1877 Part 10 1997 voor veiligheid en prestaties als BS 7177 1996 voor ontvlambaarheid.

 

Matrassen die voldoen aan de relevante BS-normen geven u de zekerheid dat wat u koopt voor uw baby veilig is.

 

Welke maat babymatras heb je nodig?

Dat hangt helemaal af van het bedje waar uw kleintje in zal slapen – maar het goede nieuws is dat er matrassen voor babybedjes zijn in allerlei verschillende vormen en maten die daarbij passen.

 

Matras voor de wieg – over het algemeen ongeveer 28cm x 75cm, maar kan iets groter of kleiner zijn om te passen bij individuele merken, of op maat gemaakt

Reiswiegmatras – 65cm x 95cm

Matras voor klein kinderbed – 54cm x 90cm

Matras voor kinderbed – 60cm x 120cm

Matras voor kinderbed – 70cm x 140cm

Sommige handelaars verwijzen naar ‘standaard’ en ‘continentale’ maten voor wiegmatrassen, maar er zijn veel verschillende maten verkrijgbaar, dus het is van vitaal belang dat u ervoor zorgt dat u de juiste maat koopt.

 

De ruimte tussen de matras en de zijkanten en uiteinden van het ledikant mag niet meer dan 4 cm zijn wanneer de matras strak naar één kant wordt geduwd, anders bestaat het risico dat de ledematen van uw baby bekneld raken.

 

Er kan een sticker bij uw wieg of mand zitten waarop de ideale maat staat aangegeven, terwijl sommige winkels hun matrassen per merk wieg of kinderwagen vermelden. Als u het niet zeker weet, meet dan nauwkeurig de binnenlengte en -breedte van de mand of de wieg nadat deze in elkaar is gezet.

 

Over het algemeen mag de diepte van de matras niet meer dan 10 cm bedragen voor wiegjes en zal hij dunner zijn voor mozesmandjes. Er zijn tal van bedrijven online die u een matras op maat kunnen leveren als u niet de exacte maat kunt vinden die u zoekt.

 

Welk type wilt u?

Welk type matras je ook kiest, het moet stevig zijn. Stel je voor dat je baby zich omdraait – hij kan zich niet gemakkelijk bewegen als zijn gezicht in een knusse matras zakt, dus heeft hij een steviger slaapoppervlak nodig dan wij volwassenen. Knijp in de randen en het midden van de matras om er zeker van te zijn dat er ondersteuning is. U kunt kiezen uit de volgende types, die over het algemeen in prijs oplopen:

 

  • Schuim – de goedkoopste optie met een kern van schuim, vaak omhuld met een afveegbare, waterafstotende hoes (zoek naar niet-toxisch PVC). Kies een schuim met een hoge dichtheid dat goede ondersteuning en comfort biedt. Sommige schuimmatrassen hebben ook ventilatiegaten.

  • Verend – gemaakt met stevige spoelen die stevige ondersteuning bieden.

  • Pocketvering – gemaakt van individuele stalen veren die in kleine stoffen zakken zijn genaaid.  Elke veer kan dan individueel reageren op de contouren van het lichaam van uw baby.

  • Natuurlijke vezels – zoals kokosnoot, latex, mohair, lamswol, kasjmier of zijde, die worden aanbevolen vanwege hun vochtabsorberende eigenschappen.

  • PurFlo – een hol matras, gemaakt door PurFlo, dat een goede luchtcirculatie heeft en qua prijs vergelijkbaar is met een pocketveringmatras.

Afhankelijk van het type matras dat u kiest, draait u het regelmatig om de vorm te behouden en/of draait u het van kop tot voet, zodat beide uiteinden gelijkmatig worden gebruikt.

Heeft u een hoes nodig?

Alle babymatrassen zijn bedekt met een buitenste laag stof. FSID beveelt aan dat de buitenkant van de matras waterdicht moet zijn, dus de meeste hoezen hebben een waterdichte kant en een stoffen kant. Maar niet al deze hoezen zijn afneembaar om te wassen. Als ze niet afneembaar zijn, vergeet dan niet om regelmatig het PVC-oppervlak schoon te vegen en de katoenen onderhoes van de matrasbodem te stofzuigen of met een spons te reinigen. U kunt ook een aparte reserve-matrashoes kopen om uw matras gemakkelijker schoon te houden en de onvermijdelijke luierexplosies op te vangen. 

Kies bij voorkeur een matras met een afneembare hoes die op 60 graden gewassen kan worden, want dat is de temperatuur die nodig is om de gevreesde huisstofmijt te doden. Sommige matrassen hebben ook verplaatsbare waterdichte hoezen (in de hoes) om de kern te beschermen.

Je baby moet natuurlijk wel lekker liggen. Naast een babymatras opzoek naar een babyslaapzak? Lees hieronder verder. 

Baby slaapzak 

Wat is een babyslaapzak? 

Een slaapzak is als het ware een draagbare deken voor uw baby die handiger is dan traditionele dekens of lakens. Slaapzakken hebben nek- en armsgaten en worden ‘s nachts door uw baby gedragen om hem te helpen de juiste temperatuur te houden terwijl hij slaapt.

Veiligheid van babyslaapzakken: wat u moet weten 

Een slaapzak die goed past is een van de veiligste slaapzakken voor uw baby. Terwijl je baby de vrijheid heeft om te bewegen, voorkomen de nek- en armsgaten – als ze de juiste maat hebben – dat je baby erin glijdt of eruit wringt.

 

Hoe kies ik de juiste slaapzak voor mijn baby? 

Het is belangrijk om de juiste slaapzak te kiezen om een veilige en comfortabele temperatuur voor de slaap van uw baby te garanderen. U moet rekening houden met de temperatuur in de kinderkamer (idealiter 18-20 graden) en de kleding die uw baby onder zijn slaapzak draagt.

Tog’ verwijst naar de thermische weerstand van de slaapzak van uw baby. Hoe hoger de tog, hoe meer warmte de slaapzak vasthoudt; hoe lager de tog, hoe minder warmte er wordt vastgehouden.

Onze slaapzakken voldoen aan de richtlijnen van Oeko-Tex Standaard 100, wat betekent dat het product geen stoffen bevat die giftig of schadelijk zijn voor de huid van uw baby.

Waarom zou ik kiezen voor een slaapzak in plaats van dekens en lakens?

Slaapzakken voorkomen dat je baby de dekens van zich af schopt, het koud krijgt en zichzelf (en jou) wakker maakt! Ze houden je kleintje op een comfortabele temperatuur terwijl hij slaapt, wat je gemoedsrust geeft, en als ze de juiste maat hebben, kunnen ze voorkomen dat je baby verstrikt raakt in lakens.

Slaapzakken kunnen ook helpen bij de nachtelijke routine van uw baby en zorgen voor een gevoel van rust en vertrouwdheid – zelfs als uw baby niet thuis slaapt.

 

Heeft je baby last van slapeloze nachten? Dan kan een slaaptrainer voor je kind  een oplossing zijn. 

 

Slaaptrainer voor je kind

De slaapklok van Atoddler kan het verschil betekenen tussen 4 uur ‘s morgens wakker worden en een volledige nachtrust. Misschien worstelt u met de overgang van een opvouwbaar wiegje naar een groot kinderbed, of misschien begint de ochtend meestal met een springerig kind dat uw slaapkamer binnenstormt en u vraagt of het tijd is om op te staan. Mama, wij hebben een oplossing voor je, en het is nogal geniaal. In tegenstelling tot een gewone kinderwekker is een slaaptrainer, ook wel een OK-tot-wakker-klok genoemd, een peutervriendelijke manier om de kleintjes te laten weten of het tijd is om uit bed te komen – en dat alles zonder dat de tijd echt hoeft te worden aangegeven. Deze slimme gadgets geven uw kind een seintje wanneer het tijd is om te slapen of op te staan, en de beste peuterwekkers doen ook dubbele dienst als nachtlampjes en geluidsspeentjes. Sommige hebben zelfs extra’s zoals ingebouwde monitors en Bluetooth-luidsprekers, zodat je kleuter naar zijn eigen muziek kan luisteren.