Adetec
Image default
Food and Drink

Kan whisky bederven?

Bij elitewhisky.com speuren we de hele wereld af naar de beste whisky. Alles om jou, de echte liefhebber, te verrassen met de prachtigste aroma’s en de rijkste smaak. Maar heeft de leeftijd van de whisky effect op de smaak? Van wijn weten we dat deze in de fles verder rijpt (en als je te lang wacht bederft). Is dat bij whisky ook zo?

Whisky rijpt alleen in het vat

Om met het belangrijkste te beginnen: whisky rijpt alleen in het vat. Wanneer de drank in contact komt met het eikenhout, beïnvloedt dat de smaak. Glas heeft geen effect op de smaak van whisky.

Goed opslaan beschermt je whisky

Als je whisky goed opslaat, kan deze eigenlijk niet bederven. Het beste bewaar je de (ongeopende) fles whisky rechtop in het donker. De kleur van whisky kan onder invloed van licht namelijk steeds lichter worden. Weet wel dat de kurk van de whiskyfles niet 100% luchtdicht is. Er kan dus een klein beetje whisky verdampen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, sla je de whisky op bij een lage temperatuur. Ook een extra folie over de kurk kan helpen.

Kan geopende whisky bederven?

Het bovenstaande gaat over ongeopende flessen whisky. Wanneer een fles whisky geopend is, zal de smaak langzaam veranderen. Dit duurt wel stukken langer dan bij wijn, die vaak binnen een paar dagen bedorven is. Een open fles whisky kun je tussen de zes maanden en twee jaar bewaren, zonder dat deze bederft.

Sterker nog, sommige mensen vinden een geopende whisky lekkerder. Doordat er wat alcohol verdampt, wordt de whisky na openen vaak wat zachter van smaak. Aan de andere kant kan de smaak veranderen wanneer de whisky met de lucht in aanraking komt. Hoe dat uitvalt (lekkerder of minder lekker) is per soort whisky anders. Je kunt dit effect verminderen door de fles vacuüm af te sluiten, bijvoorbeeld met een Vacuvin.

Whisky die niet goed wordt bewaard kan bederven. Maar met een paar kleine handelingen kun je ervoor zorgen dat je whisky, zelfs geopend, nog jaren lang lekker blijft.

Je hoeft dus niet bang te zijn dat die bijzondere, maar oude, whisky je teleurstelt. Een goed verzorgde whisky blijft lekker.

https://elitewhisky.com/