Adetec
Image default
Architecture

Hoe kies je een hondentuig?

Hoe kies je een hondentuig?

Sommige honden hebben meer nodig dan een gewone halsband. Of uw hond nu trekt aan de lijn, mobiliteitsbeperkingen heeft of gemakkelijk afgeleid is, een harnas kan uw nieuwe beste vriend zijn. Het is minder belastend voor de nek van uw hond en biedt u meer controle tijdens wandelingen.

Harnassen zijn er in verschillende stijlen en kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Overweeg het volgende voordat u een hondentuig koopt:

  • Veiligheid en duurzaamheid. Is het verstelbaar voor een goede pasvorm? Is het bestand tegen langdurig gebruik in de natuur? Kan het in de machine worden gewassen of anderszins gemakkelijk worden schoongemaakt?
  • Comfort. Is het ontworpen om uw hond een comfortabel gevoel te geven tijdens het gebruik? Wordt druk op keel en nek vermeden? Is er opvulling of zijn er andere comfortfuncties?
  • Kosten. Is het betaalbaar? Een goed tuig is een investering, dus ga niet voor een koopje. Maar je zou een degelijke optie moeten kunnen vinden voor een redelijke prijs.
  • Stijl. Uw hond geeft er misschien niet om hoe hij eruit ziet, en nut moet uw voornaamste doel zijn bij het kiezen van een harnas. Maar dat betekent niet dat u niet kunt zoeken naar iets spiffy.

Waarom u wel of niet een tuigje moet gebruiken?

Met een harnas naast een halsband kunt u uw hond gemakkelijker aan de lijn houden. Bovendien heeft een harnas nog andere voordelen:

  • Ze bieden een betere controle tijdens wandelingen
  • Ze ontmoedigen trekken door uw hond te leiden.
  • Een harnas kan dienen als mobiliteitshulpmiddel voor honden die wat hulp nodig hebben bij het op- en afstappen.
  • Als uw hond de gewoonte heeft uit zijn halsband te springen, kan een harnas letterlijk levensreddend zijn.
  • Brachycefale (platte) rassen hebben soms problemen met halsbanden die druk uitoefenen op hun nek. Een tuigje helpt de druk te herverdelen, zodat uw mopshond of Fransoos gemakkelijk kan blijven ademen.

Ondanks alle voordelen van harnassen doen sommige honden het toch beter met een halsband. Met name als uw hond graag aan de borst trekt, of gemakkelijk verstrikt raakt in zijn riem, kan een platte halsband prima zijn. Maar voor veel honden kan het juiste harnas een wereld van verschil maken.

Hoe strak moet een hondentuigje zitten?

Een hondentuig moet strak zitten, maar niet te strak – een goede vuistregel is dat als u twee vingers onder de riemen kunt steken, dat los genoeg is voor comfort, maar strak genoeg zodat uw huisdier niet kan wegglijden. Een nauwsluitend harnas geeft u meer controle over uw hond en voorkomt het verschuiven dat we bij sommige door ons geteste harnassen hebben ervaren. Raadpleeg altijd de instructies van de fabrikant om de beste pasvorm voor uw pup te vinden.

Zijn tuigen beter dan halsbanden?

Elke deskundige die we hebben gesproken, zei dat tuigen een betere, veiligere manier zijn om met uw hond te wandelen dan hem aan te lijnen aan de halsband. Het dragen van een halsband kan gevaarlijk zijn voor een hond omdat het tijdens wandelingen druk uitoefent op de nek en de keel, wat kan leiden tot verhoogde oogdruk en, in extreme gevallen, tot instorting van de luchtpijp. Als u bovendien hard aan de halsband van een hond trekt om zijn bewegingen te sturen, kan dat een zweepslag veroorzaken. En het is gemakkelijker voor honden om uit een halsband te glippen dan uit een harnas.