Adetec
Image default
Beauty and Personal Care

Herstel na een haartransplantatie

Bij The Private Hairclinic eindigt een haartransplantatie niet op het moment dat de grafts zijn geplaatst. We hechten veel waarde aan de nazorg. Daarom verblijft u na de ingreep nog een week in het hotel in Istanboel. Tijdens die week voeren we controles uit en verzorgen we uw haar.

Maar voor een optimaal herstel na een haartransplantatie is het ook noodzakelijk dat je zelf een aantal zaken in acht neemt.

Geef je haar tijd om te herstellen van de haartransplantatie

Na de haartransplantatie moeten niet alleen de haren “wortelen”. Ook de hoofdhuid moet herstellen. Na de haartransplantatie heb je een groot aantal kleine wondjes op het hoofd. Deze kunnen gaan jeuken en kriebelen. Het is belangrijk dat je niet gaat krabben. Door te krabben kun je de getransplanteerde haren lostrekken! Geniet van de jeuk in het besef dat dit het gevoel is van genezing.

Houd rust

Sporten, zwemmen, zwaar fysiek werk en een bezoek aan de sauna komt het herstel na de haartransplantatie niet ten goede. Doe dit de eerste twee weken na de ingreep dan ook niet.

Na de eerste twee weken kun je rustig aan weer beginnen met deze activiteiten. Maar doe dit wel met mate. Langzaam opbouwen is het devies.

Verzorg je haren goed

Na een haartransplantatie herstel je sneller wanneer je het hoofd goed verzorgt. Je krijgt van ons een hydraterende crème waar je dagelijks je hoofd mee insmeert. Ook voor het wassen van je haren hebben we een speciale shampoo. Hoewel deze shampoo zachter is voor de huid, raden we je aan om de eerste twee weken na de ingreep je haar zo min mogelijk te wassen. Geef de huid de tijd om te herstellen.

Als na de haartransplantatie een week is verstreken is je hoofdhuid voldoende genezen voor de volgende stap. Door je hoofd in te smeren met amandelolie of arganolie geef je de hoofdhuid voeding. Masseer de olie voorzichtig in, zodat de bloedsomloop gestimuleerd wordt.

Verzorg je hoofdhuid

Niet alleen je haren zijn gebaat bij een beetje extra liefde. Ook de hoofdhuid kan extra zorg krijgen. Door je hoofdhuid regelmatig (zachtjes) te masseren activeer je de bloedsomloop. Geef jezelf daarom behalve de bovengenoemde massage met olie, een paar keer per dag een milde massage met de knokkels van je hand. Voorkom grote bewegingen, anders trek je grafts los.

De beste massagetechniek is door de knokkels van je hand, of je vingers op je hoofd te zetten. Geef wat meer druk en ontspan. Daarnaast kun je kleine, subtiele, bewegingen maken. Zo maak je de hoofdhuid “wakker”, zonder dat je het herstel van het donorgebied dwarsboomt.

Voeding als oplossing

Hippocrates, de grondlegger van de gezondheidszorg, had als motto: “Laat uw voedsel uw oplossing zijn”. 2500 jaar later is de medische wetenschap enorm veel verder gekomen. Maar de impact die voeding op je gezondheid heeft is onomstreden. Ook voor het herstel na een haartransplantatie is het zinvol op je voeding te letten. Het kan ook helpen om voedingssupplementen en vitamines te slikken.

Hoewel er weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar het effect van vitaminen op het herstel na een haartransplantatie is er genoeg kennis waar we (voorzichtige) conclusies uit kunnen trekken.

Vitamine B8

Van vitamine B8 is bekend dat het een positief effect heeft op de haargroei en op de hoofdhuid. Het ligt dan ook voor de hand om extra vitamine B8 in te nemen om het herstel na de haartransplantatie te ondersteunen. Slik bijvoorbeeld een vitamine B-complex met een hoge dosis vitamine B8. De haartransplantatie vraagt nogal wat van je lichaam, dus je lijf kan alle ondersteuning gebruiken die het kan krijgen.

Multivitamine

Ook een multivitamine kan helpen. Je hoofdhuid en haar zijn immers onderdeel van de rest van je lichaam. Een goede algemene gezondheid geeft je lichaam de kracht om sneller te kunnen genezen. Met een multivitamine versterk je jouw algemene afweer en de vitaliteit van je lichaam.

Vitamine D, zink en magnesium

Tenslotte zijn er studies die een voorzichtig verband zien tussen haaruitval en een tekort aan stoffen zoals vitamine D, zink en magnesium. Het moge duidelijk zijn dat je dus niet op een tekort aan deze stoffen zit te wachten. Door te zorgen voor extra vitamine D, zink en magnesium (bijvoorbeeld als bruistablet) voorkom je een tekort aan deze stoffen. Het herstel na de haartransplantatie zal er misschien niet sneller van worden (dat is niet wetenschappelijk onderzocht), maar door het tekort op te lossen zorg je er in ieder geval wél voor dat je herstel niet onnodig vertraagd wordt.

Wees geduldig

Het belangrijkste advies: wees geduldig. Er is tijd nodig voor herstel na een haartransplantatie. En schrik niet wanneer de getransplanteerde haren een maand na de haartransplantatie ineens uitvallen. Dit is normaal. Ze komen vanzelf terug. Vanaf de vierde maand na de haartransplantatie zie je langzaam maar zeker verbetering. Na gemiddeld zes maanden is het resultaat overduidelijk. Maar zelfs daarna wordt het beter. Het hele eerste jaar blijft je haardos groeien.

Dus: zorg goed voor je haar, hoofdhuid en lijf. Geef je lichaam de tijd om te herstellen en wees geduldig. Het kost even wat moeite, maar het resultaat mag er zijn!

https://theprivatehairclinic.nl/