Adetec
Image default
Transport and Transportation

Besparen op de inkoop

Jaarlijks verliezen veel bedrijven onnodig veel geld door een verkeerd inkoopbeleid. Het is een post waar je makkelijk geld mee kan besparen en zeker als je net een schaalvergroting hebt ondergaan, is de kans groot dat je hier nog niet alles op orde hebt. Wil je geld besparen op de inkoop? Dan zijn hier een paar handige tips.

Handige stappen om te doorlopen

Het begint altijd met inzicht. Als je inkoopt, is het belangrijk dat je weet wat de kosten zijn. Als je producten maakt, is het extra belangrijk. Immers als je kostprijs hoger is dan je verkoopprijs, verlies je geld. Dit komt sneller voor dan je denkt. Zeker als de inkoopproducten nogal eens fluctueren qua prijs.

De volgende stap is om kritisch naar je inkoop te kijken. Is alle inkoop wel nodig? Vervolgens kun je kijken of het ergens anders goedkoper is. Blijf daarbij wel letten op de gewenste kwaliteit. Voor wie producten maakt, is het belangrijk om uit te zoeken wat goede verkoopprijzen zijn voor de te verkopen eindproducten. Dan weet je ook welke marge je moet hebben om er nog winst op te kunnen maken. Kun je dat niet bij bepaalde producten? Dan moet je daar wellicht niet meer verder mee gaan.

Daarna kun je kijken naar een slimme inkoop. In bulk is soms iets goedkoper. Daarnaast kun je onderhandelen met leveranciers of samenwerken met andere ondernemers.

De juiste aankopen: 2 ton electric chain hoist of een electric hoist 500 kg

Goedkoop is vaak duurkoop. Het is belangrijk om op de prijs te letten, maar bij sommige producten kun je beter afgaan op wat de vakman die ermee moet werken ervan vindt. Ga ook het gesprek aan en leg uit wat de prijsverschillen zijn. Zo kan een vakman ook met je meedenken. Daarnaast is praten met de experts van belang, anders kom je in een extreem geval aanzetten met een 2 ton electric chain host, terwijl een electric hoist 500 kg genoeg zou zijn geweest.

Dit betekent ook dat je een goed contact moet hebben met de vakmensen in je bedrijf. Dan gaan ze een stapje verder en gaan ze je vaak veel meer waardevol advies geven, zodat jij goed kunt inkopen.