Adetec
Image default
Architecture

Een babymatras: waar op te letten bij het kopen? – Koopgids 2022

 

Het kiezen van een matras voor een wieg lijkt misschien een saaie taak, maar het is er een waar je goed over moet nadenken. De matras is net zo belangrijk als het ledikant, en we raden u aan de beste matras te kopen die u kunt krijgen.

 

Waarom is het belangrijk? We vertellen je graag meer over het kopen van een babymatras

Koop een nieuwe

Koop een nieuwe wiegmatras, indien mogelijk. Zo bent u er ten eerste zeker van dat de matras hygiënisch is. Als u een gebruikte matras koopt of een afdankertje accepteert, weet u niet zeker hoe deze is onderhouden of opgeslagen. Op onjuist opgeborgen wiegmatrassen kan schimmel groeien en op het oppervlak kunnen bacteriën broeien van vloeistoffen (luierlekkage, spuug) die niet goed zijn opgeruimd. Als u een nieuwe matras koopt voor uw eerste kind en deze schoon houdt, kunt u deze voor uw volgende kind gebruiken als u de matras in een droge omgeving opbergt en deze stevig blijft.

 

Gebruik een hoes

Gebruik een goed aansluitende, wasbare, waterdichte matrashoes om de matras te beschermen en de slaapomgeving van de baby zo schoon en hygiënisch mogelijk te houden.

 

Test de pasvorm

De wet schrijft voor dat alle wiegmatrassen minstens 15 bij 20 cm moeten zijn, en niet meer dan 15 cm dik. Als u kunt, ga dan naar een winkel waar de wiegmatrassen op de vloer worden uitgestald en controleer de pasvorm door het matras in een proef wiegje te leggen voordat u het koopt. Als u meer dan twee vingers tussen de matras en het wiegje kunt wringen, is de matras te klein.

 

Maak je geen zorgen over garanties

Sommige matrassen hebben een garantie van een jaar, zeven jaar of zelfs een leven lang. Laat u niet misleiden door een lange garantie en betaal niet extra voor een matras met garantie. “Garanties zijn vooral een marketingtool om de consument te verleiden meer uit te geven,” zegt Schuetz. In het algemeen kun je verwachten dat een kwaliteitsmatras net zo lang meegaat als je hem gaat gebruiken, zolang de hoes niet scheurt of scheurt.

 

Kenmerken

  • Stevigheid van het schuim

De beste schuimmatrassen zijn stevig, aan de zware kant, en veerkrachtig. Druk op de matras in het midden en aan de randen. Het moet gemakkelijk terugveren en mag zich niet naar de vorm van uw hand zetten. U wilt niet dat uw baby op iets rust dat zich naar de vorm van haar hoofdje zal vormen.

 

  • Dichtheid van het schuim

Om de dichtheid van het schuim te beoordelen (hoe dichter, hoe beter), moet u het gewicht van verschillende modellen vergelijken. Dat is niet altijd gemakkelijk in een winkel, maar u kunt de informatie waarschijnlijk online vinden. Om de dichtheid van een matras te testen, pakt u de matras op, legt u in het midden een hand op elke kant en drukt u uw handpalmen tegen elkaar. Bij een dichte matras kunt u niet ver drukken.

 

  • Innerspring Lagen

Als u kiest voor een matras met binnenvering, volg dan deze algemene regel: Hoe meer lagen, en hoe beter de kwaliteit van die lagen, hoe beter de matras. Het gewicht van de binnenvering heeft de neiging toe te nemen wanneer de matras staal van een betere dikte en een betere kwaliteit demping bevat.

 

  • Randstangen

Koop nooit een matras met binnenvering zonder deze stangen, die rond de omtrek van de boven- en onderkant lopen. Ze zorgen voor extra stevigheid, duurzaamheid en sterke zij- en randondersteuning, zodat een matras niet doorzakt als uw baby op de rand staat of loopt.

 

  • Aantal veren en staalomtrek

Het aantal veren of staalspiralen in een matras met binnenvering is een populair marketingargument. Maar een groot aantal veren betekent niet altijd dat de matras steviger is.

 

Liever geen babymatras maar een slaapzak voor je baby? Dat is ook een goede optie. 

Het kopen van een babyslaapzak 

Wat is een baby- of peuterslaapzak?

Een baby- of peuterslaapzak is een vest dat uitloopt in een zachte zakachtige bodem waar uw baby in slaapt. Slaapzakken worden meestal vastgemaakt met een rits die over de hele lengte van de zak loopt, in het midden of langs de zijkant. Sommige kunnen ook met drukknopen worden vastgemaakt. De meeste ouders beginnen ze te gebruiken als hun baby een paar weken of maanden oud is.

 

Ze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes voor de verschillende seizoenen en zijn ontworpen om uw kind behaaglijk en warm te houden en te voorkomen dat het de dekens uittrekt en het koud krijgt.

 

Welke tog heb je nodig?

Tog is een maat voor de warmteweerstand. Eenvoudig gezegd betekent het hoe dik, en dus hoe warm, een materiaal is – togs worden ook vaak gebruikt als we het over dekbedden voor volwassenen hebben. Hoe hoger het getal, hoe dikker en warmer de slaapzak. De meeste slaapzakken zijn verkrijgbaar in drie tog-klassen:

 

0,5 tog – voor warme zomerdagen en -nachten, en vakanties in warme klimaten

1 tog – warme zomermaanden en dutjes overdag.

2,5 tog – voor gebruik het hele jaar door, behalve warme zomernachten.

 

Wilt u de slaapzak in de auto of buggy gebruiken?

Het gebruik van een slaapzak in de auto of buggy is mogelijk als de slaapzak gaten of lussen voor de gordels heeft. Dankzij de tweewegritsen aan de voor- en achterkant kunt u de 5-puntsgordel door de slaapzak voeren zonder uw slapende baby te storen.

 

Deze functie lost het dilemma op van wat te doen als u snel van de wieg naar de auto moet – denk aan een vroege vakantiereis ‘s ochtends – of een laat etentje onderweg. Het is ook handig voor die ouders die vertrouwen op een autoritje of een duwtje in de buggy om hun baby te kalmeren.

 

Heeft je baby of je kind last van slapeloze nachten, ondanks het babymatras of de slaapzak voor je baby? Overweeg dan eens een slaaptrainer voor je kind.

 

Waarom een slaaptrainer voor je kind en hoe werkt het? 

 

Elke ouder kan moeite hebben om een slaaproutine voor zijn kind op te zetten, maar de beste slaapwekkers kunnen deze schijnbaar Sisypheaanse taak gemakkelijker maken. Deze wekkers voor kinderen of OK to wake-klokken bieden een geruststellend nachtlampje dat peuters helpt sneller in slaap te vallen en dieper te slapen. De volgende ochtend houdt de vertrouwde gloed hen in bed tot een redelijk tijdstip, wat voor een ouder met REM-tekort een onschatbaar voordeel is dat zowat elke prijs waard is (maar geloof ons, ze zijn niet zo duur in verhouding tot hun beloning).

 

Als je een slaaptrainingsklok kiest, kies er dan een die kindvriendelijk, schattig en gemakkelijk af te lezen is (vertaling: de cijfers zijn groot en helder). Kleuren die aangeven wanneer het tijd is om naar bed te gaan en wanneer het tijd is om wakker te worden zijn ook onmisbare functies. Bij sommige van onze favorieten kun je specifieke alarmen instellen voor bepaalde dagen, afhankelijk van jouw schema of dat van je kind. Sommige van deze slaaptrainingsklokken zijn chiquer dan andere; de beste klokken zijn via bijbehorende apps verbonden met je telefoon, zodat je de bedtijd kunt bijhouden en je kinderen zelfs kunt vertellen dat het tijd is om de Lego weg te leggen.

 

De eenvoudigere klokken zijn ideaal voor peuters, terwijl de complexere zijn ontworpen om met je kind mee te groeien.