Adetec
Home and Garden

Verandering van dak

Wilt u ook een nieuwe look geven aan uw huis? Maar hoe kan je een zienbare verandering geven aan een huis wat al bestaat? De meeste Nederlandse huizen zijn gemaakt van bakstenen, dus om dat nou allemaal eraf te halen is een beetje vergezocht. Als je een hout bekleed huis hebt, gaat het gelukkig al wat makkelijker. Daar kan je gewoon een nieuw kleurtje overheen gooien en je hebt gelijk een heel ander huis. De meeste mensen hebben dat helaas niet en moeten dus toch een andere manier vinden om het exterieur van hun woning te veranderen. Dit kan toch makkelijker dan gedacht.

Als je denkt aan de huizen van eeuwen geleden moet je even nadenken wat zij hadden. De huizen waren gemaakt van leem, een mix van modder, water en hooi. Dit vormt een soort klei dat je kan vormen tot elke vorm die je maar wilt. Maar dan zou je een nieuw huis moeten bouwen en ook al is leem niet duur, duurt het wel lang voordat je een lemen huis hebt gebouwd. Tijd is geld, dus dat is geen optie. Maar deze lemen huizen beschikten wel over iets wat we wel kunnen toepassen op onze 21-eeuwse huizen, namelijk een rieten dak die worden gelegd door een ambachtelijke rietdekker.

Een rietendak kan vrijwel op elk huis gezet worden met een dak van 45 graden. Ook moet je dak genoeg lucht en licht kunnen krijgen, zodat het dak tot wel dertig jaar mee kan gaan. Een rieten dak klinkt misschien een beetje raar, aangezien je het in deze tijd eigenlijk alleen nog maar op oudere huizen en boerderijen (voornamelijk op het platteland) ziet. Juist op moderne structuren staat een rieten dak ambachtelijk. Als je besluit om dit te doen, moet je dus wel aan een aantal punten voldoen. Zoals eerder gezegd, heb je een dak nodig dat 45 graden is en open aan de lucht staat. Ook moet je het minstens één dag per jaar laten onderhouden om mossen en algen te verwijderen. Dan heeft uw huis een volledig nieuwe, unieke look!

https://www.rietwerk.nl/