Adetec
Image default
Education

Het perfecte dekbedovertrek kopen

Belangrijke factoren die u in overweging moet nemen bij het kopen van een nieuw dekbedovertrek zijn de stof, het weefsel, het onderhoudsgemak en de kosten. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de afmetingen van de dekbedovertrekset en de hoeslakenzakdiepte compatibel zijn met uw matras.

 

Van flanel en linnen tot zijde en Egyptisch katoen, ons team van slaapexperts heeft een breed scala aan dekbedovertrekken getest om de onderstaande lijst van beste dekbedovertrekken te creëren. We hebben elke dekbedovertrekken geëvalueerd op basis van prestaties zoals de kwaliteit van de constructie, de levensduur en de temperatuurregeling. Aangezien elk lakenmateriaal unieke voor- en nadelen heeft, hebben we met deze verschillen rekening gehouden terwijl we alle dekbedovertrekken aan dezelfde algemene criteria hielden. Slaapwetenschap deed onderzoek naar de beste dekbedovertrek materialen.

 

Hoe je de beste dekbedovertrekken kiest

De eerste stap in het vinden van uw optimale dekbedovertrek is leren hoe de belangrijkste details te onderscheiden van het gezwam. Om hun producten te differentiëren, gebruiken sommige bedrijven in de beddengoed industrie verwarrende of overdreven marketing taal, vooral voor luxe artikelen. 

Hoewel sommige topmerken en -producten echt de moeite waard zijn, kunnen slimme shoppers erachter komen waar ze op moeten letten om overdreven functies en opgeblazen prijzen te vermijden. Om een van die shoppers te zijn, concentreer je je op de belangrijkste overwegingen en denk je na over welke je hoogste prioriteiten zijn.

Materiaal: Een centrale factor die de prestaties, het uiterlijk en de prijs van dekbedovertrekken beïnvloedt, is het materiaal. Alle stoffen hebben voor- en nadelen en kunnen volgens verschillende kwaliteitsnormen worden geproduceerd. Bepalen welk materiaal het beste bij uw behoeften past kan u een heel eind op weg helpen bij het vinden van een ideale dekbedovertrekkenet.

 

 • Weefsel: Dit verwijst naar hoe de stof wordt vervaardigd – of geweven – tot een laken of kussensloop. Meer specifiek gaat het erom hoe de verticale en horizontale draden met elkaar verbonden zijn. Dit is vooral van belang voor bepaalde soorten materiaal, vooral katoen. Hetzelfde basismateriaal geweven zal er anders uitzien en anders aanvoelen, afhankelijk van hoe het geweven is (zoals bij een perkale of satijnen weving).

 • Prijs: U zult een budget willen vaststellen en dat als richtsnoer gebruiken om uw opties te filteren. Als u op onderzoek uitgaat, zult u merken dat de prijzen van dekbedovertrekken enorm uiteenlopen. Er zijn goede waarden op vele prijspunten, maar u zult het beste rendement op investering krijgen als u een beetje meer voor duurzame, kwaliteitsdekbedovertrekken kunt betalen.

 • Gevoel: Er zijn verschillende manieren om te beoordelen hoe dekbedovertrekken aanvoelen. Een belangrijk criterium is zachtheid, want sommige materialen en weefsels voelen plucheer aan. dekbedovertrekken kunnen heel glad zijn, zelfs boterzacht, of meer ruw en textuur hebben. Bepaalde stoffen voelen licht en knapperig aan, terwijl andere, zoals linnen, over het algemeen wat zwaarder zijn.

 • Draadtelling: Op het meest eenvoudige niveau is de draadtelling de som van het aantal verticale en horizontale draden in een vierkante centimeter stof. In sommige gevallen betekent een hogere draadtelling een dichter en duurzamer laken; sommige fabrikanten manipuleren de draadtelling echter. Bovendien wordt het aantal draden voor sommige stoffen zelden vermeld en heeft het minder invloed op de prestaties van de dekbedovertrekken.

 • Ontwerp, kleur en patroon: Terwijl veel van onze aandacht uitgaat naar hoe dekbedovertrekken aanvoelen en presteren, is het ook belangrijk om na te denken over hoe ze eruit zien, vooral als je iemand bent met een aanleg voor interieurdecoratie. Dekbedovertrekken kunnen een afwerking hebben die glanzend, mat of meer ingetogen is. In een mooi gestijlde slaapkamer hoort ook een mooi dekbedovertrek. De manier waarop ze over het bed vallen en hun neiging tot kreuken hebben ook invloed op het uiterlijk. Sommige dekbedovertrekkenets worden aangeboden in een bredere selectie van kleuren en patronen.

 • Ademend vermogen: Ademende dekbedovertrekken bevorderen de afkoeling. Deze dekbedovertrekken absorberen vocht van het lichaam en laten lucht door de stof stromen, zodat het vocht verdampt. Dit proces, bekend als vochtafvoer, kan u helpen koel te blijven, zelfs tijdens warme nachten en is het belangrijkst voor mensen die de neiging hebben warm te slapen.

 • Duurzaamheid: De meeste dekbedovertrekken gaan niet eeuwig mee, maar een lakenpakket van hoge kwaliteit zou het een paar jaar moeten uithouden, zelfs bij regelmatig gebruik en wassen. dekbedovertrekken van mindere kwaliteit hebben de neiging om dunner te worden, gaten te vertonen, hun zachtheid te verliezen en/of hun kleur te vervagen.

 • Onderhoudsgemak: Om uw dekbedovertrekken fris te houden, is het normaal om ze regelmatig te wassen. Sommige materialen vereisen een zeer delicate behandeling om ze in topvorm te houden. In de meeste gevallen kan schade worden voorkomen door ze te wassen met koud water en te drogen op een delicate, lage temperatuur.

 • Matras hoogte: Matrassen die hoger zijn dan gemiddeld vereisen diepe pocketdekbedovertrekken. Meestal zijn dit matrassen hoger dan 12 tot 13 inch. Zorg ervoor dat u uw matras opmeet om er zeker van te zijn dat uw nieuwe dekbedovertrekken goed passen.

 

Dekbed kopen

Een goed dekbed is erg belangrijk. De reden hiervan is dat je dan beter slaapt. Je lichaam heeft slaap erg hard nodig. Doordat je slaapt, worden je hersenen als het ware schoongespoeld. Wanneer je dus voldoende slaap pakt, hebben je hersenen genoeg tijd om zich weer helemaal te reinigen. Je laat als het ware weer helemaal op voor de volgende dag. Bij veel slaap heb je onder andere een beter geheugen en meer concentratie. 

 

Welk type dekbedovertrek past bij mij?

 

Verschillende soorten dekbedovertrekken – gebaseerd op de stof en het weefsel – hebben hun eigen voor- en nadelen. Lang-stapel katoen is bijvoorbeeld zacht en ademend, maar het is duurder. Linnen reguleert de temperatuur uitstekend, maar kan ook duur en ruwer zijn en er gekreukt uitzien.

Als u de voordelen van de populairste soorten materiaal voor dekbedovertrekken bekijkt, kunt u de beste beddengoedset vinden.

 

 • Bamboe-Rayon: Dit materiaal, ook bekend als bamboe-viscose, is een semi-synthetische vezel afkomstig van de bamboeplant. Het heeft de neiging rekbaar te zijn met een bovengemiddelde zachtheid en ademend vermogen. Het kan duur zijn en is niet zo zacht of duurzaam als hoogwaardig katoen.

 • Supima katoen: Supima katoen is de specifieke naam voor in Amerika geteelde katoen met lange noppen. Lang-stapel katoen heeft grotere vezels, waardoor Supima katoenen dekbedovertrekken zacht en duurzaam zijn. Het belangrijkste nadeel van Supima katoen is de hogere prijs.

 • Egyptisch katoen: Dit is een ander type van lang-stapel katoen, en het komt uit de Nijl River Valley in Egypte. Egyptisch katoen staat erom bekend dat het de langste vezels van de hoogste kwaliteit heeft. Net als Supima katoen kan Egyptisch katoen vrij duur zijn.

 • Linnen: Linnen wordt gemaakt van vezels die afkomstig zijn van de vlasplant. Linnen heeft meer textuur en voelt zwaarder aan. Het heeft ook een uitstekend ademend vermogen, waardoor het het hele jaar door gebruikt kan worden. Linnen is niet van nature zacht, maar wordt in sommige kledingstukken gewassen om het zachter te maken, en wordt na verloop van tijd zachter. Het kan kreuken vertonen, dus het kan er gekreukt uitzien tenzij u het zorgvuldig strijkt.

 • Zijde: Zijde staat bekend om zijn gladheid, glanzend uiterlijk en uitstekende ademende eigenschappen. De nadelen zijn dat zijde erg duur is en snel kan slijten, vooral als u het niet voorzichtig behandelt en wast.

 • Tencel Lyocell: Tencel Lyocell, een ander type rayon, wordt gemaakt van pulp van Eucalyptusbomen. Deze stof is zacht en glad, en het heeft effectieve vochtafvoerende eigenschappen. Het is goed bestand tegen kreuken en is relatief gemakkelijk te wassen en te drogen. Mogelijke nadelen zijn de prijs en de wisselende duurzaamheid, afhankelijk van de productiekwaliteit.

 • Polyester: Het grootste verkoopargument voor polyester dekbedovertrekken is hun toegankelijke prijs. Ze zijn ook gemakkelijker te wassen en te drogen. Ze zijn echter minder goed dan andere materialen, omdat ze over het algemeen minder zacht, minder ademend en minder duurzaam zijn.

 • Microvezel: Microvezel is een soort polyester waarvan de vezels geborsteld zijn zodat ze pluiziger aanvoelen. Deze dekbedovertrekken slapen warm, waardoor ze het best geschikt zijn voor gebruik in de winter.

 • Flanel: Flanellen dekbedovertrekken kunnen worden gemaakt met andere materialen, zoals katoen, met geborstelde vezels om de zachtheid te verbeteren. Flanel heeft de neiging om meer textuur te hebben, voelt zwaarder aan en houdt meer warmte vast.

 • Mengsels van stoffen: Sommige dekbedovertrekken worden gemaakt met een mix van verschillende materialen, en zoals je zou verwachten, zullen de voor- en nadelen van elke mix variëren op basis van de specifieke samenstelling.

 • Naast het materiaal zelf, worden dekbedovertrekken vaak ook gecategoriseerd naar hoe de stof geweven is.

 • Percale: Een perkal weving maakt gebruik van een één-over-één-onder structuur voor verticale en horizontale draden. Dit zorgt voor een knapperig gevoel en een bescheiden toename in ademend vermogen. Percale dekbedovertrekken hebben meestal een meer ingetogen of matte afwerking.

 • Satijn: Een satijnen weefsel gebruikt een over-onder verhouding die groter is dan 1:1. Een veel voorkomende stijl is bijvoorbeeld vier-over-één-onder. Hierdoor blijven er meer ononderbroken draden in één richting over, wat een gladder gevoel geeft. Dit patroon is iets minder ademend dan perkal. Sateen heeft vaak een glanzender en strakker uiterlijk.

 • Jersey: Jersey dekbedovertrekken zijn eigenlijk helemaal niet geweven; in plaats daarvan zijn ze gebreid. Ze hebben een zachte, uitnodigende textuur die bestand is tegen kreukels en veel rek heeft. Deze dekbedovertrekken zijn vaak minder duurzaam omdat de stof bij veelvuldig gebruik kan gaan klitten of pluizen.