Adetec
Image default
Education

Wat leer ik tijdens een NLP opleiding?

Wat leer ik tijdens een NLP opleiding?

Word je enthousiast van het idee om anderen te helpen hun fobieën en angsten te overwinnen en hun gedachten en acties te transformeren om een beter leven te creëren? Tijdens een NLP opleiding kun je leren hoe je dit doet. In dit artikel ontdek je hoe NLP certificering en NLP trainingen werken, en waar je het beste kunt beginnen.

Mogelijk ken je iemand die NLP beoefenaar is en ben je benieuwd wat dit nu eigenlijk precies inhoudt. Of wellicht heb je heb al wat onderzoek gedaan en begin je nu serieus te overwegen om een NLP opleiding te volgen. Hieronder leggen we alles haarfijn uit, zodat je na het lezen goed weet of dit carrièrepad geschikt is voor jou. En zo ja, wat je te doen staat!

Wat is Neuro-Linguïstisch Programmeren?

NLP staat voor Neuro-Linguïstisch Programmeren. In een definitie van NLP op de website nlp.com kun je lezen dat het is “alsof je de taal van je eigen hersenen leert”. 

De term “Neuro” verwijst naar het neurologisch systeem, met inbegrip van de neuronen die de kanalen vormen voor het ontvangen en verzenden van berichten. “Linguïstisch” verwijst naar de boodschappen, zowel verbaal als non-verbaal, die worden verzonden. “Programmeren” is de term die wordt gebruikt om aan te duiden hoe onze hersenen deze boodschappen verwerken. 

Je kunt het ook zien als een “gebruikershandleiding voor de hersenen.” 

De skill is niet geschikt voor diagnose, en kan alleen worden geleerd door er zelf ervaring mee op te doen. Bijvoorbeeld tijdens een NLP opleiding.

NLP biedt de bouwstenen voor veel zelfhulptechnieken

Op het gebied van gedragsverandering is Neuro-Linguïstisch Programmeren een waardevolle methode. De voorschriften die erin worden meegegeven zijn de bouwstenen voor veel zelfhulptechnieken, maar het toepassen van de interventies en principes van de discipline vereist training. Om dit te bereiken geven verschillende beoefenaars en onderzoekers, waaronder de “grondleggers” van NLP, regelmatig seminars.

Wat leer je tijdens een NLP opleiding?

In essentie legt NLP bloot hoe gemoedstoestanden of emotionele toestanden de communicatie en het gedrag van een persoon beïnvloeden. Wanneer je een NLP opleiding volgt, ontdek je de taal die verborgen ligt in de diepere gebieden van het bewuste en onderbewuste brein en welke invloed deze heeft. 

Wat doet een NLP beoefenaar?

Over het algemeen helpen NLP beoefenaars mensen te veranderen door deze taal te transformeren door middel van alternatieve percepties, verantwoorde communicatie, en verantwoorde gedragspatronen.

NLP tools en technieken helpen individuen effectiever te communiceren, zowel intern (met henzelf) als extern (met anderen). Ze helpen de beoefenaar nieuwe attitudes en methoden te ontwikkelen om naar hun doelen toe te werken.

Toepassingsgebieden van NLP

Naast verschillende specialistische expertises en deelgebieden is elke NLP Practitioner opgeleid om te werken in de volgende gebieden:

 • Basis coaching

 • Begeleiding van gewichtsverlies

 • Stoppen met roken

 • Hypnose

 • Fobieverwijdering

 • Lichte geestelijke gezondheidsproblemen

 • Stress

 • Angst

 • Prestatieverbetering

Welke opleidingen kun je volgen op het gebied van NLP?

De NLP Practitioner certificering is voor beginners of individuen met geen voorafgaande NLP training of kwalificaties. Je kunt je ervaring en studie uitbreiden door de NLP Master Practitioner certificering te volgen na de NLP Practitioner certificering. 

NLP Practitioner vs NLP Master Practitioner

Het belangrijkste verschil tussen een NLP Practitioner en NLP Master Practitioner is het niveau van kennis en vaardigheden. Een NLP Master Practitioner heeft een grotere toolkit gevuld met verschillende technieken die zij kunnen gebruiken om oplossingen te vinden voor hun cliënten. De NLP Practitioner zal nog een aantal van deze vaardigheden, technieken en gereedschappen missen.

De meeste mensen beginnen vanzelfsprekend met de NLP Practitioner opleiding. Als je vervolgens zeker weet dat je van NLP je carrière wilt maken, kun je doorgaan met de Master Practitioner certificering. Daarin zul je vervolgens een bredere toolset ontvangen om je cliënten (nog) beter van dienst te zijn.

Online en offline NLP opleidingen

Er zijn vele opties als je Neuro-Linguïstisch Programmeren wilt leren, waaronder online en offline opleidingen. Het hangt dus helemaal van jou en jouw unieke situatie af, waar je voor kiest.

Een online NLP training zou bijvoorbeeld meer geschikt kunnen zijn als je anders te ver zou moeten reizen of wanneer je optimale flexibiliteit wenst. Als je echter de tijd en de mogelijkheid hebt om ergens fysiek heen te gaan, kan dit voor sommige mensen een stok achter de deur bieden en andere voordelen opleveren bij het leren van NLP technieken en vaardigheden. 

Klassikaal en in-person kun je NLP meestal al goed onder de knie krijgen tijdens de training. Dit biedt je namelijk ook de mogelijkheid om te bespreken wat je geleerd hebt, vragen te stellen en het gebruik van de technieken in de praktijk te oefenen.

Uiteindelijk is de keuze aan jou. Weeg de voors en tegens van beide opties af voordat je beslist, en houd daarbij rekening met je eigen unieke situatie.

Welk NLP certificaat heb ik nodig in de praktijk?

NLP is zelfregulerend. Dit betekent dat er verschillende organisaties en bestuursorganen zijn die het beroep reguleren, maar dat de meeste geen eigen regulerende afdeling hebben. Dit betekent ook dat in de meeste gevallen een NLP certificering internationaal erkend is. 

Afhankelijk van waar je woont, kunnen er professionele instanties zijn die kwaliteitsnormen handhaven en accreditatie verstrekken aan bestaande NLP programma’s. Meestal moet je lid worden voor een bewijs van een geaccrediteerde NLP certificering. Vanaf dan dien je de door deze instantie gestelde normen en ethiek te volgen bij het beoefenen.

Wat zijn de beste alternatieve coachopleiding voor NLP?

Als je een vergelijkbare opleiding tot coach wilt volgen, is het beste alternatief voor NLP een methode genaamd RTT. Deze methode is ontwikkeld door de wereldberoemde therapeute Marisa Peer. RTT staat voor Rapid Transformational Therapy en combineert de beste elementen van meerdere therapiemethoden, waaronder NLP, dus het werkt vaak sneller dan andere moderne therapieën. RTT is erkend door een grote verscheidenheid aan professionele instanties.

Trends in NLP opleidingen

Vergeleken met de trends in het totale aantal coachopleidingen, neemt de vraag naar NLP opleidingen de laatste tijd meer toe. Op Springest zien we op dit moment 177 NLP leerproducten van 91 aanbieders. De gemiddelde prijs van een NLP training is 749 euro en de training duurt gemiddeld 7 dagen. De meeste trainingen worden klassikaal gegeven in groepen van meer dan 10 personen.

Goed beoordeelde aanbieders van NLP opleidingen zijn onder meer:

 • Drijfverentraining

 • Prestatiemeesters

 • Schoonderwoerd

 • Kaber Groep

 • Mind Academy

 

Onderstaand zie je meer statistieken en trends over NLP opleidingen op Springest:

 

https://www.springest.nl