Op welke temperatuur serveer je rode wijn met de wijnkoeler?

      Comments Off on Op welke temperatuur serveer je rode wijn met de wijnkoeler?

Een wijnkoeler gebruiken bij witte wijn en rosé is algemeen bekend. Het is alleen iets minder bekend om de koeler ook te gebruiken bij rode wijn. Dit is vreemd want ook rode wijn koelen we steeds vaker. De meeste mensen hebben het begrip kamertemperatuur nog in hun hoofd. Alleen dit begrip is een eeuw geleden bedacht. De woningen waren toen der tijd maximaal 18 graden. Kamertemperatuur is dus niet de 20 of 21 graden die de meeste flessen vandaag de dag zijn. Rode wijn wordt daarom ook steeds vaker gekoeld in een wijnkoeler.

Hoeveel verschil maakt een wijnkoeler op 2 graden?

Na het meten van de temperatuur blijkt je favoriete wijn een serveertemperatuur te hebben van 20 graden. Dit is logisch gezien de locatie van de fles. Alleen hoeveel maakt het uit dat je wijn 2 graden te warm is? Uit de praktijklessen voor Sommelier blijkt dat dit echt veel uitmaakt. Een wijn te warm drinken zorgt ervoor dat je alleen nog maar alcohol proeft. Je proeft dus niet de smaaknotities die de wijnmaker in de wijn aangebracht heeft. Bij de opleiding tot Sommelier testen de leerlingen met een glas rode wijn op 18 en 20 graden. Ze gaven duidelijk aan dat de fles op 18 graden veel fijner wegdronk. Dit verklaard wel waarom de echte kenners hun rode wijn koelen met de wijnkoeler.

Wijnkoeler gebruiken bij rode wijn

De ideale serveertemperatuur van jouw favoriete rode wijn is afhankelijk van het druivensoort. Dit kan variëren tussen de 14 en 18 graden. Vooral jonge fruitige wijnen doen het goed als ze gekoeld zijn. Een oude wijn met veel tannine mag je niet verder koelen dan 18 graden. In landen als Frankrijk en Italië is het bijvoorbeeld heel gewoon om een Pinot Noir uit de wijnkoeler te drinken. Je kan een wijnkoeler eventueel online bestellen in de rode wijnglazen shop.

https://rode-wijnglazenshop.nl/wijnkoeler